Drik det hele frem for det halve og minimer risikoen for syreskader

Vælg dåse frem for skruelåg

Når du snupper dig en sodavand, er det nærliggende at vælge den med skruelåg – måske fordi du føler, at du får mere for pengene, eller måske fordi du nyder fordelene ved, at du kan gemme sodavanden til senere og drikke lidt af den hele tiden. Men det er faktisk slet ikke en så god idé – i hvert fald ikke hvis du vil passe på dine tænder.

Syreholdige produkter opløser lag af emaljen

Når du drikker eller spiser sure sager med en lav pH-værdi, sker der en opløsning af emaljens yderste lag. Tandens emalje beskytter tanden mod ydre påvirkninger som fx kulde og varme, sødt og surt. En tyndere emalje kan dels resultere i isninger og dels kan det få tænderne til at fremstå mindre hvide, da der bliver kortere afstand til det underliggende tandben (dentin) som er mere gulligt.

Det er naturligvis allerbedst for tænderne, hvis de slet ikke udsættes for syre fra sodavand og lignende. Hvis det dog ikke kan være anderledes for dig, er det en god ide, at bruge sugerør når du indtager sur drikkelse. Hvis du ikke bruger sugerør, skal du sørge at drikke væsken uden at lade det komme hele vejen rundt i hele munden. Derudover er det bedst at købe sodavand uden skruelåg, da man så vil drikke den på kortere tid, og ikke være udsat for stærk syre over en hel dag.

Syre kommer ikke an på sukker

Light/Zero sodavand indeholder kunstigt sødemiddel, som rigtigt nok ikke giver næring til de bakterier, der laver huller, men de indeholder ligeså meget syre, som almindelig sodavand/juice. Det vil sige, at light/zero, sodavand/juice er ligeså skadeligt for emaljen hvad angår syreskader, som almindelig sodavand. Du skal derfor forholde dig på præcis samme måde over for light/zero, sodavand/juice som over for almindelig sodavand. Det vil sige: Begræns mængden af det til det mindst mulige niveau, drik det på kortest mulig tid, brug sugerør, undgå tandbørstning lige før og efter og skyl grundigt efter med vand

 

Kontakt

ditTANDLÆGEteam
Strandgården 25, st.tv.
2635 Ishøj

43 73 35 01
tandfin@mail.dk

Åbningstider

Mandag: 8:30-17:30*
Tirsdag 8:00-17:30
Onsdag 8:00-17:30
Torsdag: 8:30-17:30
Fredag: 8:00-12:30


*Ulige mandage 8:00-15:00

Find os


Følg os på Facebook

Ring os op